Νόμιμοι Μεριδιούχοι

Νόμιμοι μεριδούχοι

Ο διαθέτης έχει το δικαίωμα να ορίσει μόνος του τους κληρονόμους του συντάσσοντας διαθήκη. Πολλές φορές όμως ο διαθέτης με τη διαθήκη του παραμερίζει στενούς συγγενείς ή το σύζυγό του από την κληρονομιά του.
 

Για να αποτρέπεται λοιπόν αυτός ο παραμερισμός στενών συγγενών ή του συζύγου καθιερώνεται από το νόμο η αναγκαστική διαδοχή η οποία περιλαμβάνει τη νόμιμη μοίρα. Νόμιμη μοίρα συνεπώς είναι το κληρονομικό μερίδιο που αναγνωρίζει ο νόμος σε συγκεκριμένα πρόσωπα παρά την τυχόν αντίθετη θέληση του διαθέτη.


Τα πρόσωπα τα οποία ο νόμος ορίζει ως νόμιμους μεριδούχους είναι οι α) κατιόντες του κληρονομουμένου, δηλαδή τα τέκνα του και αν δεν υπάρχουν τα εγγόνια του ή τα δισέγγονά του, β) τους γονείς του και γ) το σύζυγο που επιζεί.

Συνεπώς, τα παραπάνω πρόσωπα δεν μπορεί να αποκλείσει με τη διαθήκη του ο κληρονομούμενος εφόσον όμως θα είχαν κληθεί ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του. Έτσι αν ο κληρονομούμενος είχε ένα παιδί, τη σύζυγό του και τον πατέρα του, νόμιμοι μεριδούχοι θα είναι μόνο το παιδί του και η σύζυγός του και όχι ο πατέρας του καθόσον δεν θα καλούνταν ούτε ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος.


Ο νόμος ορίζει ότι η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδαςδηλαδή αποτελεί ποσοστό της κληρονομικής μερίδας την οποία θα αποκτούσε ο μεριδούχος αν ήταν εξ αδιαθέτου κληρονόμος, οπότε προσδιορίζουμε πρώτα την εξ αδιαθέτου μερίδα. Για να προσδιοριστεί όμως η εξ αδιαθέτου μερίδα συναριθμούνται όσοι από τους ληρονόμους αποκληρώθηκαν ή αποποιήθηκαν την κληρονομιά ή κηρύχτηκαν ανάξιοι.


Ο κληρονομούμενος με τη διαθήκη του έχει τη δυνατότητα να ορίσει τον μεριδούχο ως κληρονόμο σε ποσοστό τέτοιο της κληρονομιάς ώστε να καλύπτεται η νόμιμη μοίρα του ή μπορεί με κληροδοσία να αφήσει κάτι στο μεριδούχο. Όταν το ποσοστό που καταλείπεται στο μεριδούχο είναι μικρότερο της νόμιμης μοίρας του, ή το αντικείμενο που του αφήνεται με κληροδοσία, τότε ο μεριδούχος έχει δικαίωμα για το υπόλοιπο. Άλλωστε ο νόμος ορίζει ότι κάθε περιορισμός του μεριδούχου ως προς το μέρος που βαρύνει τη νόμιμη μοίρα είναι σαν μην είχε γραφεί, η σχετική διάταξη δηλαδή είναι άκυρη.

 

 

Νομικά Θέματα » Κληρονομικό Νόμιμοι Μεριδιούχοι

    
Δραστηριότητα Νομικά Θέματα Συνεργάτες Σύνδεσμοι Νέα
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Change Language
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης νέα Αχαΐας Κιλκίς Φθιώτιδας Αμφίκλεια Ελάτεια Δάφνη Υμηττός Ηράκλειο Κηφισιά Μεγίστη Παγγαίο Σαρωνικός Φλώρινα Πρωτοσέλιδα Πανελλαδικής Κυκλοφορίας Κέρκυρα Σέρρες Αμοργός Γόρτυνα Ηλιούπολη Κερατσίνι Δραπετσώνα Μεγαλόπολη Ορεστίδα Σαλαμίνα Φάρσαλα Στερεάς Ελλάδας νέα Θεσπρωτίας Πέλλας Αιγάλεω Βιάννος Ερέτρια Κάλυμνος Λευκάδα Νεστόριο Πρέβεζα Τανάγρα Αττική Κεφαλονιά Τρίκαλα Αμύνταιο Γρεβενά Ηράκλειο Κεφαλλονιά Μέγαρα Ορχομενός Σάμος Φιλιάτες Ειδήσεις Πελοπόννησος Ηράκλειο Ξάνθη Αθήνα Βέροια Επίδαυρος Καλλιθέα Λέσβος Νεμέα Πόρος Σφακιά
Ηπείρου νέα Έβρου Λαρίσης Χίου Αποκόρωνος Δοξάτο Ιερά Πόλη Μεσολογγίου κορυδαλλός Μύκη Πόρος Σκιάθος Χανιά
Copyright © 2025 All rights reserved Ειδήσεις Νότιο Αιγαίο Ημαθία Μεσσηνία Άγραφα Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Εμμανουήλ Παππάς Καλαμάτα Λειψοί Νέα Προποντίδα Πλατανιάς Σύμη Εφημερίδες developed and powered by WGR